The World Wide Web

Het web was ten eerste uitgevonden door een Engelse Computerwetenschapper genaamd Tim Berners-Lee. Dit heeft hij mogelijk gemaakt bij het bedrijf CERN. Het werd binnen in het bedrijf eerst gebruikt als een document beheer systeem maar nog was het binnen in het bedrijf gehouden. Tot dat er een voorstel is gedaan om het web uit te brengen over de hele wereld. Dit werd uiteindelijk geaccepteerd en in 1990 werkend gemaakt klaar voor het publiek. Uiteindelijk is het in 1991 voor het eerst aan het publiek uitgegeven. Dit bleek een heel erg succes te zijn en meteen al werden er zo veel instituten en onderzoeken opgesteld om dit web te verbeteren en uit te breiden. Twee jaar na het publiceren van het web zijn er ook al meteen 50 websites gemaakt, zo snel is het gegaan.

2. De groei van het web

In dat jaar heeft het bedrijf CERN het zo ingesteld dat iedereen aan de code en de web protocollen mocht zitten waardoor het gebruikt nog uitgebreider kon worden. Toen ook een van de eerste webbrowser gemaakt werden, werd het weggebruik steeds drukker en kwamen er veel meer websites. Een jaar later kwamen er al metten één duizend websites. De eerste webbrowser die uitgebracht werd heette Mosaic en was ook de eerste webbrowser die grafisch te zien was. Vroeger was het zo dat computer beelden amper wat hadden. Het hele scherm was zwart en je had alleen tekst, dit was dus niet net als de Windows die wij vandaag kennen met allerlei applicaties en bestanden die makkelijk te lezen en te openen waren. Door de loop van de jaren ging alles snel vooruit. Na Mosaic kwam ook Netscape Navigator, de eerste webbrowser dat het ''.com'' systeem gebruikten en dat je websitenamen kon intypen. Uiteindelijk kwam ook Microsoft met Windows en Internet Explorer. Van daar uit groeide het internet en het World Wide Web steeds groter en groter tot aan de dag van vandaag.

3. Functies van het World Wide Web

Meestal word het World Wide Web en het internet gezien als hetzelfde, maar dat is niet het geval. Het verschil is dat het internet een globaal systeem is van computer netwerken die binnen in het systeem aan elkaar verbonden zijn. Het Web is echt een globale collectie van bestanden die gekoppeld staan aan links, deze collectie van bestanden zijn verkrijgbaar met het gebruik van HTTP of HTTPS. Dit zijn een van de protocollen die het internet aanbied. Om de website te zien heb je moet je gebruik maken van een URL. Wat er daarna gebeurd is dat de website in de achtergrond opzoekt naar de benodigde bestanden die van de website zijn. Van daar uit kan je dus de website zien hoe het eruit moet zien. De naam van de site wordt beheert vanuit de persoon die de site in de lucht zet. Het is eerst zo dat je via het IP-adres van de website de site kan bezoeken. Dit is veranderd met de Domain Name System, dit is kort gezegd een systeem waarbij het nummer genoteerd word als een specifieke naam. Zo word het IP verborgen met een makkelijk te typen site naam.

4. Nadelen van het Web

Net als de goede groei van het web is daarbij de criminaliteit boven gekomen. Deze criminelen die het internet gebruiken voor slechte dingen worden cyber criminelen genoemd. Wat deze criminelen het meeste doen is identiteit diefstal, fraude, spionage in computers van bijvoorbeeld mensen of zelfs bedrijven en bestanden verzamelen van mensen en of bedrijven. Er zijn ook criminelen die het stapje hoger doen zoals het storen en breken van websites om er bijvoorbeeld virussen in te stoppen of meer informatie te stelen. De meeste aanvallen door de criminelen worden gehouden op bekende sites, want hoe bekender de site is, hoe meer waard de website is. Als jij bijvoorbeeld een website kraak en informatie steelt, dan dreigen de criminelen het bedrijf of het persoon die de waardevolle bestanden hebben voor vaak veel geld. Dat is moeilijker te doen met sites die minder belang of waarde hebben. Deze criminelen zijn het meest te vinden in de Verenigde Staten, Rusland en China. De meeste aanvallen die gebruikt worden zijn Phishing en of een aanval met een SQL injectie. Voor deze bedreigingen zijn er wel antivirus programma's gemaakt die voor dit soort aanvallen juist tegen gaan, maar soms werkt het niet helemaal en kunnen er toch nog dingen lekken.

5. Privé controversies

Tegenwoordig kan het internet helaas ook gebruikt worden om op andere te bespioneren. Hiervoor is er een controversie gestart dat veel regeringen het internet gebruiken om mensen te controleren en bekijken dat zijn niks verkeerd zeggen of doen zoals erge criminele activiteiten, sommige gaan zo ver als het benoemen dat er streng gekeken wordt dat je niks fout doet of zegt dat tegen de regering gaat. Dit kom heel veel omdat er tegenwoordig veel wetten zijn gekomen over de privacy van jou internet gebruik. Velen zijn het er niet mee eens maar toch zijn er ook mensen die het niet een probleem vinden. Het voordeel is namelijk dat er makkelijker criminaliteit opgespoord kan worden en dat het veiligheid kan bieden. Mensen hebben hiervoor toch wel tussenwegen gevonden, tegenwoordig heb je een programma genaamd een ''VPN''. In het kort betekend dit een Virutal Private Network. Om het makkelijk te benoemen moet je een VPN zien als een soort verberging van jou internet adres. Er wordt dan met een VPN jou een andere ''internet identiteit'' gegeven. Er staat dan bijvoorbeeld dat je in China zit terwijl je eigenlijk ergens anders woont. Dit is heel erg populair geworden omdat dit rust geeft aan iemand. Ook dit heeft zijn voor maar ook zijn na delen. Cybercriminelen kunnen bijvoorbeeld ook hier goed gebruik van maken. Daarnaast heb je zelfs ook een speciale browser die ook weer extra bedekking aanbied van jou internet activiteiten. Ook dit heeft weer zijn nadelen. Toch zijn er hiermee ook contreversies gestart. Er wordt dan zelfs ook gezegd dat de regeringen alle benoemde dingen zoals VPNs en speciale webbrowsers hier invloed op hebben en het eigenlijk van hun zijn. Het kan nooit duidelijk zijn wat waar is, toch worden de VPNs en de speciale webbrowsers goed gezien en worden ze ook gebruikt.

5. Tot slot

Het internet is een groot en een relatief nieuwe innovatie dat heel veel levens heeft veranderd. Met het World Wide Web kunnen wij alles opzoeken wat wij willen en daarmee gebruik van maken. Het web is ook niet zo simpel als je denkt. Er zit een heel groot en moeilijk systeem hier achter. Ook door het World Wide Web en de groei ermee heb je dus bijvoorbeeld jou elektrische apparatuur zoals misschien jou elektrische auto, of jou telefoon. Als wij deze innovatie niet hadden waren veel dingen nog moeilijk uit te voeren en zouden wij misschien heel veel jaren nog achter lopen.