Het begin van het Internet

Het internet, je gebruikt het nu en misschien wel overal in uw buurt. Het is heel erg handig om snel informatie en of anders dingen te luisteren of bekijken, maar hoe werkt het allemaal en hoe bestaat internet nou? In deze tekst ga ik u alles leren over de geschiedenis van het Internet en hoe het ontstaan is.

Het begin van het internet

In 1960 toen Amerika nog in de Koude Oorlog zat had het land een nieuwe manier van communicatie nodig en voor dit hebben zij heel lang na gedacht. Dit was om Russische spionnen tegen te gaan en dat de informatie zo min mogelijk gelekt kan worden. De Russen waren heel goed met het achterhalen van geheime informatie en daar was Amerika bang voor. Hiervoor is er dus een onderzoek gestart om te kijken wat er gedaan kan worden met innovatieve ideeën. Dit werd ondersteund door het ministerie van defensie in Amerika. Hun zagen een hele goede kans en hadden een oudere uitvinding gevonden die zij goed konden gebruiken en daarmee het onderzoek begonnen. 7 jaar later heeft iemand een idee bedacht en een concept voorbereid. De onderzoeker Paul Baren had het idee om pakketten te ruilen van de een naar de andere computer. Dit zou gedaan kunnen worden met een netwerk dat verbonden zit tussen een machine en de computer. Hiermee is er een grote uitbraak gemaakt en er vaart in gezet.

De groei van het internet

Door de grote uitbraak zijn er in drie universiteiten, netwerken opgezet om tussen deze locaties een verbinding te maken. Ook hier mee is er nog meer vaart gezet en besloten 15 extra sites op te stellen om een grotere web-verbinding te maken. Ook hadden zij uitbreidingen gemaakt naar de grote steden zoals New York. Omdat het hele project een groot succes is geworden heeft het leger besloten het netwerk afsluiten en het alleen open te stellen voor het leger. Hiermee konden ze makkelijk en zonder problemen, informatie delen die supergeheim waren. Toch waren er samenwerkingen gesticht met maar een paar bedrijven alleen maar voor onderzoekende redenen. Hiermee zijn er extra dingen uitgevonden voor het internet zoals verschillende protocollen, hiermee konden verschillende netwerken een heel netwerk worden. Na deze samenwerkingen werden er meer projecten opgesteld en werd het internet uitgebreid na dat een paar onderzoek bedrijven gestandaardiseerd werden waardoor er gekeken kon worden naar de uitbreiding voor het internet over de hele wereld. Nogmaals werd het netwerk verbreed en dit kon gedaan worden omdat er voor het eerst gebruik werd gemaakt van supercomputers. Dit zijn computers die vergeleken met normale computer veel en veel meer kunnen. Deze computers zijn ook zo gemaakt om alleen maar bepaalde dingen te doen, hiermee kunt u bijvoorbeeld niet op het internet gaan en op het net surfen. Meer protocollen zijn gemaakt en er zijn meer uitbreidingen geleverd aan Europa en Japan.

Het openzetten van het internet naar het publiek

Doordat er zo veel uitbreidingen en technologieën komen is er heel erg over na gedacht om hier gebruik van de maken in het economische sector. Dit betekend dat er nagedacht werd om het internet eindelijk aan het publiek open te zetten voor volledig gebruik. Hiermee zijn er veel vooruitgangen gemaakt. In 1989 werd het email netwerk en de eerste internetprovider openbaar gemaakt. Vandaar uit werden er meteen ook snellere verbindingen ingesteld en zes maanden later ook de eerste echte webbrowser vrijgesteld. Vandaaruit zijn er veel meer dingen uitgekomen die te doen zijn op het internet zoals, internet bankieren. Hier door kon het internet steeds groter en groter groeien en werd het internet een hele grote beïnvloede van de 20e en 21e eeuw. Zoals online telefoneren, videobellen, het plaatsen van forums, weetjes en geschiedenisstukken opzoeken en sociale netwerken zoals Facebook of Instagram. Ook kan je spellen spelen op de computer die er tegenwoordig bijna realistisch uitzien Alle benoemde uitvindingen heeft er voor gezorgd dat bijna iedereen in de wereld wel het internet gebruikt heeft.

Het structuur van het internet

Natuurlijk is het internet niet zo maar opgebouwd, hiervoor is een heel netwerk voor op gepland en gebouwd. De communicatieve infrastructuur van het internet bestaat in het geheel uit componenten van apparaten en speciaal gemaakte systemen van software. Deze software zorgt ervoor dat het infrastructuur van het internet bestuurd en beheerd kan worden. Ook bestaat er internetwerk, hiervoor is er geen apparatuur perse nodig. Dit komt omdat er met computers en IP-adressen gewerkt kan worden en internet pakketen kan versturen. Een voorbeeld hiervoor zijn internetproviders. Het belangrijkste rol voor het internet is dat zij de verbindingen creëren tussen vele landen. Het internet thuis is eigenlijk een verzoek en ontvang functie die u aanvraagt. Als u een site wilt bezoeken moet u dus eigenlijk aan het internet vragen om toegang te krijgen en een reactie terugkrijgen. Het internet dat uw apparaat aanvraagt, vraagt het ook weer aan andere bronnen. Hiermee zijn er meerdere lagen op het internet. Op het internet is er de derde laag, de tweede laag en de eerste laag. Als u een verzoek maakt krijg u alleen internet van de derde laag. Dit komt omdat consumenten gezien worden als lage prioriteit. Hoe hoger de laag, hoe belangrijker. Om het internet te bereiken moet een verbinding ontstaan tussen de computer en het internet, maar hiervoor zijn er veel verschillende manieren. Dit kan gedaan worden met bijvoorbeeld een kabel koppelen aan een computer of laptop, of draadloos met het wifi, met glasvezel of zelfs met 3/4G voor op de telefoon.

Het internet samengevat

Tegenwoordig kan je zelfs geld maken via het internet en een beroemdheid worden. Door het bestaan van het internet is onze samenleving heel erg veranderd, wij hebben meer toegang tot informatie en weten wij ook wat er allemaal in de wereld speelt zoals internationale zaken die gedaan worden. Ook heeft dit ook zijn nadelen zoals cybercriminaliteit, computerspelverslaving, phishing en dat er misschien wel eens nepnieuws verspreid wordt. Toch is het internet iets heel goeds en wie weet wat de toekomst ons nog meer te bieden heeft met deze doorbraak.